woensdag 17 augustus 2016

FinTech 'uit de eerste hand!'

Paul van Eijck, Adviseur KvK Financieringsdesk

Niet zo lang geleden hoorde ik van het (container)begrip FinTech. Als adviseur van de KvK Financieringsdesk kon ik de term niet goed duiden en heb mezelf gaandeweg verder in het onderwerp verdiept. In de praktijk merk ik ook vaak dat ondernemers er een onvoldoende beeld bij hebben van wat FinTech behelst. Hoog tijd om eens een aantal vragen te stellen aan de founder/oprichter van Holland FinTech, Don Ginsel.

Wat is FinTech?
Technologie speelt sinds de vorige eeuw een steeds grotere rol bij heel veel dienstverlening. Vaak verzinnen we een nieuwe naam voor een thema als cleantech, healthtech, apptech en ook FinTech.
Wat gebeurt er nou als je met technologie in de hand opnieuw gaat kijken naar de hele financiële infrastructuur. Het gaat om verzekeren, betalen en kredieten. Dat wat we eerder de financiële sector noemden. Maar het gaat veel verder. Geld was voorheen een goede oplossing voor vertrouwen, gegeven de technologie van dat moment.
We moeten vertrouwen hebben dat we met elkaar sectoroverschrijdend zaken doen. Partijen met verschillende achtergronden samenbrengen, die eerste stappen zijn gezet in de financiële supply chain. Het gaat er om hoe de producten bij de klanten terecht komen. De klanten hoeven er niks van te vinden.
FinTech helpt ‘ons’ te begrijpen wat er aan de achterkant gebeurt en wat er in de hele dynamiek van de bedrijven verandert. Voor klanten betekent dat ze nieuwe financiële marktspelers tegenkomen en sommige processen worden digitaler. Die processen zijn continue en zijn niet opeens uit zonder FinTech of aan met FinTech. Het is meer een naam voor een verandering die plaatsvindt en niet zozeer een dienst op zich. Een van die dingen die je ziet gebeuren is dat de grenzen van sectoren steeds minder relevant zijn.
Uber valt niet te labelen aan een taxibedrijf-, internetplatform, transportbedrijf, peer to peer netwerk of FinTechbedrijf. Het is veel belangrijker te beschrijven wat Uber precies doet, dan ze in een ‘industriehoekje’ te stoppen. Ontwikkelde api’s en interfaces maken het ons makkelijker online te betalen, per definitie is de ontwikkelaar meestal geen bankinstelling.


Waar staat Holland FinTech voor?

Holland FinTech is een branchevereniging voor FinTech bedrijven. Holland FinTech zorgt voor het bevorderen van, door beschermde regelgeving afgebakende, vrije toetreding van marktspelers in de financiële dienstverlening.
Een marketmaker/intermediair voor partijen die in potentie kunnen samenwerken of met elkaar kunnen concurreren inzicht geven wat er wereldwijd allemaal mogelijk is. Wat gebeurt er allemaal en hoe zou ik die kennis kunnen gebruiken om de juiste partners te vinden en tot nieuwe zaken te komen?
Holland FinTech opereert vanuit Amsterdam en heeft daarbij geen specifiek nationale focus. Van de 250 aangesloten bedrijven is 20% afkomstig uit het buitenland. De digitale supply chain werkt zodanig dat het helemaal niet uitmaakt waar jouw suppliers zitten. Voor je klant hoef je niet samen te werken met je buurman voor snelheid.


Wat zijn voor dit moment de ontwikkelingen en wat is nodig voor de toekomst?
Naast het faciliteren van de supply chain helpt Holland FinTech partijen met toegang tot regulering, kapitaal en talent;
Laagdrempelige ontsluiting van mondiale financiële innovatie, kennis en ook contacten leggen voor partijen die voor hen relevant zijn;

De ideale omstandigheden om het netwerk verder te laten bloeien;
Regelgeving die beter is afgestemd op technologie, verder geharmoniseerd internationaal;
Uiteindelijk met elkaar dezelfde taal blijven spreken, onder voorkeur dat iedereen van elkaar kan begrijpen wat ze doen.

Welke kansen/voordelen biedt FinTech het MKB?

Uiteindelijk gaat het erom dat er wordt geconcurreerd op prijs, dat gebeurt al een tijdje en dat wordt versterkt omdat er internationaal steeds meer aanbieders komen. Maar daarnaast wordt ook heel veel geconcurreerd op gebruiksgemak.
Wat je nu zult gaan zien is dat er uiteindelijk oplossingen worden geboden die rechtstreeks schakelen met het boekhoudpakket en het schrijven van een kredietaanvraag zal langzamerhand echt niet meer nodig zijn. Dus naast dat financiële diensten zelf goedkoper worden, zullen sommige diensten ook wegvallen. Omdat computers het beste in staat te zijn te berekenen of de cijfers oké zijn. Wat ook weer de vraag met zich meebrengt, wie neemt de rol van vertrouwenspersoon of adviseur voor het MKB op zich? Die rol blijft behouden bij de accountant.
Steeds meer zaken worden gemakkelijker voor ondernemers, die passen in Nederland vrij goed omdat we eigenlijk wel gewend zijn om veel dingen digitaal te doen.
Op dit moment je boekhouding aansluiten op een oplossing, kun je al geadviseerd worden waar jij het beste een financiering kunt gaan halen en kun je ook al direct geautomatiseerd die aanvraag meteen doorzetten. Een potentiele financier geef je toegang tot je boekhouding en die bepaalt of er wel of niet een kredietverstrekking komt.
In opkomst zijn ook het verkopen van vorderingen/debiteuren, ketenfinanciering door koppeling van de administraties word inefficiency uit de ketens gehaald en ontstaan internationale aanbieders van het wereldwijd acquireren van klanten.
Ginsel merkt ook op dat veel ondernemers in Nederland, maar ook in Europa en daarbuiten, geen idee hebben hoe ze online verkopen zouden moeten aanpakken en is dus een gemiste kans. Digitale marketing, e-commerce en FinTech tezamen kunnen een enorme boost geven aan de sales.


Zo ook nadelen voor privacy- en bedrijfsgegevens?

Op het moment dat je alles opengooit is uit privacy perspectief natuurlijk voorzichtigheid geboden. Bepaalde ontwikkelingen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Het is belangrijk dat met alle data nauwkeurig wordt omgegaan. Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat het belang dat mensen hechten aan geheimhouding van bepaalde zaken, zoals geheimhouding van je cijfers.
Langzamerhand gaan we er toch naar toe dat het eigenlijk helemaal niet meer belangrijk is en niet meer haalbaar is. Op een gegeven moment gaan partijen kiezen om digitaal een directe link te maken met financiers of met andere partijen, om ze toegang te geven tot een bepaald systeem om maar te zorgen dat ze dan in een voorrangspositie komen om gefinancierd te worden of met een partner samen te werken.
Sommige risico’s zijn ook reëel, want zeker bij nieuwe partijen moet je je goed vergewissen van hun veiligheidsplan en hoe ze daarmee omgaan. Het is voor jonge bedrijven die met weinig kapitaal oplossingen in de markt moeten zetten een enorme uitdaging om alles goed te doen. Dat betekent niet dat je niet met ze moet samenwerken, maar wel gedoseerd moet doen. Niettemin met een beduidend voordeel strekt samenwerking tot aanbeveling.


Parameters voor een solide partij, keurmerk. Verwijzen naar Holland FinTech altijd goed?

Zo simpel is het helaas niet. Ten eerste is er veel discussie over wat een goede standaard zou zijn. Holland FinTech kijkt natuurlijk wel naar de principes van bazen waarmee zij zaken doen, daarmee weten we niet of hun security honderd procent in orde is.
Eigenlijk, elke partij moet een specialist worden op het gebied van security. Op dit moment is dit nog onvoldoende ingebed in onze cultuur, opleidingen enz. Maar daar gaan we uiteindelijk wel naar toe, dat is geen keuze maar het gevolg van hoe de wereld zich ontwikkelt.


Hoe en waar verdiepen in (financiële nieuwkomers) materie. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten?

Er zijn veel evenementen! Binnenkort komt er een platform live speciaal voor gebruikers van innovatieve financiële diensten, via Holland FinTech te volgen. Daarnaast biedt Holland FinTech nieuws op het gebied van wereldwijde ontwikkelingen op dit vlak en natuurlijk aandacht voor de Nederlandse ontwikkelingen. Maandelijks staat de eventkalender van Holland FinTech ter beschikking voor iedereen die wil horen waarmee FinTech partijen mee bezig zijn en mensen te ontmoeten die op dat vlak actief zijn in de wereld.

Over Don Ginsel:
Don Ginsel is voorzitter van de FinTech branchevereniging Holland FinTech en founder van CapitalWaters en Principe Management. Don Ginsel is van oorsprong civiel ingenieur die snel met het ondernemerschap in aanraking is gekomen en in de financiële wereld is gaan werken.
Daar ontdekte hij dat de financiële wereld én technologie niet een heel natuurlijke match zijn.
Er viel veel te verbeteren en vanuit het bankwezen stapte hij toen via venture capital in de startup-wereld. Het verschil tussen de snelle en de traditionele manier van werken sprak hem aan en wilde daarvoor bruggen slaan.


Graag een woord van dank aan Don Ginsel. Hij heeft mij na afloop van het interview gezegd graag zijn medewerking te hebben verleend. Met zijn input heeft hij een gedetailleerde inkijk gegeven in de ‘wave’ die FinTech heet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten