dinsdag 12 april 2016

'Het hemd is nader dan de rok'


"Alles is goed voorbereid" sprak de ambitieuze dame die op zoek was naar geld voor haar droom, een zorgwoonhuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij haar gemeente kreeg zij alvast financiële bijval, immers er ontstaat lucht op de lokale plaatsingslijsten voor deze mensen. Een goed doortimmerd ondernemingsplan is af, de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) vormen de inkomstenbron en geven de exploitatiebegroting de komende jaren kleur.

Financieel plan
Tijd om in ons gesprek het financieel plan eens af te pellen. Het toegeruste pand/woonhuis die in aanmerking komt heeft een prijs van €600.000. Een fors bedrag waarvoor veel geld moet aangetrokken. Wél geeft het financieel plan voldoende inzicht en ruimte tot terugbetaling van het geleende geld plus de (rente)vergoeding.

Mixen, splitsen of stapelen
Vandaag de dag wordt de financieringsbehoefte steeds vaker opgeknipt in financieringswijzen met mixen, splitsen of stapelen. Manieren om met externe financieringsvormen tot een gespreid risico te komen en de financieringskans te verhogen. Het nieuwe financieren vraagt om creativiteit, het is niet meer zo dat één partij (vaak de bank) als enkele financier optreedt.  

Ambassadeurs
Naastbetrokkenen, familie en vrienden zijn bij een externe zorgindicatie voorstander voor opname in een comfortabele nabije omgeving. Dat is juist een reden om een deel van de financiering bij hun uit te zetten. Het hemd is nader dan de rok; voor mensen die dicht bij je staan doe je meestal meer moeite. Een crowdfundcampagne lonkt, naar draagkracht kan financieel worden bijgedragen. Bereid een campagne goed voor en wees duidelijk over de spelregels richting de funders. Zij worden ambassadeurs die hun netwerk inzetten en nieuwe investeerders aantrekken. Een vliegwieleffect zorgt voor een substantiële bijdrage in de financiering.
Als voorbeeld staat het gefunde streekziekenhuis in Vlissingen centraal, met €10.600.000 een echte crowdfundknaller! Natuurlijk, de regionale verankering én de wens van iedere Zeeuw een ziekenhuis in de buurt te hebben en te houden.

Social enterprise
Het werkveld en de missie van de zorgonderneming bevatten aspecten waarvoor mogelijk subsidies(regelingen) of borgstellingen op overheidsniveau zijn vrijgemaakt. Hoe mooi is het om in samenwerking met een adviseur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op zoek te gaan naar de mogelijkheden.

MKB krediet
Ondernemers die starten hebben geen historie die een bank inzicht geeft in de gezondheid van de onderneming. Banken hebben te maken met strikte regelgeving inzake kredietverstrekking wat belemmerend kan werken. Qredits beheert een garantiefonds dat speciaal is opgezet voor microkrediet tot €50.000 en MKB krediet tot €250.000.

Zomaar een aantal financieringsmogelijkheden voor het zorgwoonhuis op een rij, een praatje maken kan altijd!

Auteur van dit artikel is Paul van Eijck, ondernemersadviseur en verbonden aan de KvK Financieringsdesk. Bel gratis 0800 – 1014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten