maandag 4 april 2016

Geld voor het oprapen!


Als ondernemer past u goed op uw geld. Met een kritische blik op kosten verlaagt u uw lasten en houdt u uw bedrijf gezond.

Snel geld ligt dichtbij
Uw eerste verdiensten bevinden zich nabij, op uw eigen bedrijfsvloer. Contracten oversluiten naar een nieuwe situatie levert vaak besparingen op. Ook gewoontes, bedrijfskosten van alledag vormen een prima heroverwegingsmoment.  Alert zijn op aantrekkelijke aanbiedingen van energieleveranciers of gewoonweg inzetten op de collectiviteitskorting van uw verzekeringsportefeuille. Uitstaande vorderingen tijdig incasseren en krediettermijnen uitsmeren geven lucht op de rekening-courant. ‘Open deuren’ zo lijkt het, toch is het de moeite waard om eens even stil te staan bij snel geld.  Zó dichtbij, voor het oprapen dus!

Kosten gaan voor de baat
Of u nu een eenmanszaak, maatschap of BV heeft, uw geldstromen vragen om regie. Activa en passiva vormen de balans van uw onderneming, de ‘verspilling’ komt tot uitdrukking op uw verlies- en winstrekening. Daar valt letterlijk winst te halen. Kostensoorten in diverse genres; personeel, huur, energie, accountant/adviseur, verzekeringen, voorraad, afschrijvingen en rente drukken het brutoresultaat ferm naar beneden. Dat mag best, uiteindelijk gaan uw kosten voor de baten uit.

Houd leveranciers en bank scherp
Maar links en rechts kan die druk best minder door een periodieke update van uw kosten. Uw aanbieders en leveranciers van producten en diensten zijn marktbewust en veranderen met hun klanten mee, zij melden langs de geijkte paden van tijd tot tijd voordelige prijzen en tarieven. U hoeft niet het onderste uit de kan, maar een hernieuwde prijsafspraak is goed voor uw portemonnee en voor de zakelijke relatie.
Uw lening bij de bank met een pittige rentevergoeding is mogelijk gedateerd. De bancaire overeenkomst met een star tintje is met vernuft van een expert om te buigen naar een actuele marktconforme rentepercentage. Kijk ernaar samen met een financieel deskundige.

Check uw geld
Normaliter verdient u uw geld ‘op de planken’ in de onderneming, achter de schermen gedraagt u zich als een volleerd regisseur die strak de touwtjes in de handen neemt voor een waakzaam financieel beleid.

Eigenlijk weet u het wel én een extra handig hulpmiddel waarmee u geld kunt besparen ligt ‘eveneens voor het oprapen’. Op het Ondernemersplein vindt u een overzicht die u op weg helpt.

Auteur van dit artikel is Paul van Eijck, ondernemersadviseur en verbonden aan de KvK Financieringsdesk. Bel gratis 0800 - 1014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten